woensdag 22 mei 2013

Het fantasierijke 'Hart van inkt' door Cornelia Funke



























 
Cornelia Funke vertelt het verhaal van de twaalfjarige Meggie, een meisje die dol is op verhalen en boeken,  die samen met haar vader Mo, een boekbinder, ergens op een  idyllisch boerderijtje  woont.   Die ogenschijnlijke idylle wordt abrupt verbroken als ’s avonds plots een oude bekende van Mo op de stoep staat, Stofvinger.  Een nogal mysterieuze persoon. Meggie komt erachter dat hun teruggetrokken bestaan en het vele verhuizen te wijten moeten zijn aan iets wat in het verleden gebeurd is, iets duisters, iets bedreigends, maar ook iets spannends. Ook worden de geheimen rond haar moeder ontsluierd. En ze gaan er weer maar eens vandoor, naar  Tante Elinor, die in een huis vol boeken woont en voor wie een boek belangrijker is dan wat dan ook. Maar Capricorn, de slechterik van dienst, komt erachter waar ze verblijven.  Als Mo door Capricorn ontvoerd wordt, gaan Meggie en Tante Elinor op zoek, samen met Stofvinger. Maar is die wel te vertrouwen? Heeft hij niets te maken met de ontvoering van Mo? Capricorn is een gruwelijke persoon, die koste wat het kost een boek dat Mo in zijn bezit heeft – Hart van Inkt - in handen wil krijgen. En ook voor Stofvinger is dat erg belangrijk. Want wat Meggie niet weet: het was haar vader die deze Capricorn naar onze wereld bracht, en niet alleen hem, maar ook een groot deel van zijn roversbende, en … Stofvinger. Want Mo heeft een zeldzaam talent: hij is een fantastische voorlezer. Met zijn stem kan hij personages uit boeken naar onze wereld lezen, maar jammer genoeg niet meer terug … .


Het verhaal komt best wel traag op gang en na een tijdje begin je te hopen op ietsje meer spanning. Maar eenmaal er een beetje meer vaart in het verhaal komt lijkt het op een sneltrein die niet meer te stoppen is. Cornelia Funke schreef een verhaal vol spanning, sensatie en magie. Tegelijkertijd creëert ze ook een aangename sfeer, bijvoorbeeld met haar mooie, beeldende beschrijving van de bibliotheek van Elinor.  Daardoor beeld je je de plaatsen echt in en kan je helemaal voorstellen hoe het er allemaal moet zijn. Het spookjesland van in het beruchte boek bijvoorbeeld, daar moet het heerlijk leven zijn en in de stad van Capricorn wil je nooit van je leven terechtkopmen, geloof me !Bijna alles klopt in Hart van Inkt: Meggie en Mo zijn zeer aansprekende personages, Capricorn en Basta zijn de ultieme schurken, Stofvinger en zijn marter Gwen zorgen voor verbazing en Elinor, de schoonzus van Mo en tante van Meggie, is bijna een verhaal apart. Een fantastich dametje trouwens.  Ieder hoofdstuk begint met een kort citaat en dat vind ik persoonlijk niet echt nodig en  op den duur een beetje saai. Spanning en emotie wisselen elkaar constant af en kluisteren je als het ware vast aan dit boek. Wanneer het verhaal echter strandt in het Italiaanse ruïnedorpje van Capricorno begint er  een warrig kat-en-muisspel: dan weer ontsnappen Mo en co, dan weer worden ze gevangengenomen. Na een tijdje heb je er dan wel eventjes genoeg van. Capricorno wil dat Mo hem het fantasierijke  boek voorleest, maar wat die dan precies tevoorschijn moet lezen blijft lang onduidelijk. Wat zorgt voor een raadselachtige sfeer rond het boek.
En de afloop? Die is na alle haat, dood, brand en angst hartverwarmend.
Kortom een spannend, fantasierijk en raadselachtig boek, fantastich dus !
Een regelrechte aanrader voor wie graag spannende en dikke boeken leest. Met een beetje mysterie en een flinke portie fantasie !

Elise Erard 2La C
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten