maandag 27 mei 2013

Het adembenemende 'EXIT' van Tim Kestens

Vier vrienden van 16 met allemaal een eigen karakter en levensvisie begaan een grote fout in hun leven. Drugs spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven bij de jongens. Ze betrekken hierbij Leon, een stille jongen uit hun klas en in hun ogen een sukkel, wordt het slagtoffer van hun gedrag. 'Hun leven' is dan ook hun leven niet meer, ze verwerken dit elk op hun eigen manier. Maar ook op school is iedereen op de hoogte van de het voorval. Er ontstaan veel ruzies en hun vriendschap staat gespannen.

Het boek wordt vanuit vijf verschillende standpunten verteld. Bas, Thijs, Jelle en Finn krijgen hun eigen hoofdstukken om hun mening en gevoelens bij de gebeurtenis te uiten. Het vijfde standpunt wordt verteld zoals een vreemdeling het zou zien en horen. Alleen maar feiten, ook hier krijgen de jongens een andere naam. Ze veranderen dan in de Koning, de Puistige Prins, Mister IQ en de blonde ridders. In het begin is het wel even wennen, maar na een eindje begin je de personages beter te kennen en kun je je perfect inleven. In het boek worden ook al de kanten van het leven van een 16-jarige besproken : liefde, fouten, school, ouders, geaardheid... Dat zorgt dus voor veel afwisseling. De dingen dat ze met Leon hebben gedaan, worden pas stukje bij stukje verteld. Zo kun je dus zelf een beetje voorspellen wat er gaat gebeuren en zie je later of dit klopt of niet. Als ze me zouden gezegd hebben dat het echt is gebeurd, had ik het zeker geloofd. Zo realistisch wordt het verteld. Het lijkt alsof je zelf van persoon mee veranderd. Na het lezen uit een stuk van dit boek, kun je niet meteen weer vrolijk doen. Je krijgt het gevoel dat je midden in het drama zit en deel uit maakt van het verhaal. Ik voelde me helemaal betrokken bij de feiten.
Het is zeker een aanrader voor iedereen! Er is zeker één personage waarmee je jezelf wel een beetje kunt vergelijken. Dus als je een goed boek zocht, mag je stoppen met zoeken.


Manon Deneckere 2MOWEa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten