vrijdag 7 juni 2013

Moordjongens - Ginny Mooy

 

Het boek gaat over twee bijzondere jongens uit een derdewereldland, Idrissa en Jim. Vroeger waren ze kindsoldaten en hebben zo een heel zware kindertijd gehad. Na vele jaren ontmoeten ze elkaar weer en wisselen hun ervaringen uit. De nadruk van dit verhaal ligt op hoe moeilijk ze het hebben om een normaal leven te leiden wanneer ze opgroeien en hun tijd als soldaat voorbij is. Zoveel financieel als maatschappelijk raken ze allebei in de problemen. Hoofdzakelijk doordat ze door de samenleving niet aanvaard worden en nog steeds figuurlijk het label 'kindsoldaat' dragen.

Het begin van het boek start met de volwassen Idrissa. Later verspringt dit voortdurend heen en weer tussen de verschillende personages en flashbacks, wat wel verwarrend is. De flashbacks zijn wel leuker en vlotter om te lezen, vind ik persoonlijk. Wel is het een redelijk langdradig en heel hard boek, bijna zielig zelfs. Hoewel het begin wat saai is, zou ik het zeker aanraden, want hoe verder het verhaal vlot, hoe spannender. Ik vond het heel boeiend en ontroerend omdat het gedeeltelijk gebaseerd is op echte getuigenissen van kindsoldaten. Dit komt omdat Ginny Mooy, de schrijfster van het boek, veel ervaring heeft door haar werk bij de oorlogsoverlevenden en het fonds die zij voor hen stichtte. Daardoor is het boek zeer waarheidsgetrouw.

Dus laat je niet afschrikken door de dikte of het serieuze onderwerp van het boek! Als je wil weten hoe het afloopt met de jongens, raad ik zeker aan om dit harde verhaal te lezen.
.
Charlotte Corneillie
2LAa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten