maandag 10 juni 2013

Getreinde Wanhoop - Marc Hendrix en Dirk Dobbeleers


Eva Bauwens is een jong meisje van 17 jaar. Ze helpt haar vader in z'n verzetsactiviteiten, maar op een dag in 1944 worden ze betrapt door de Gestapo en moet Eva naar een werkkamp. Het verhaal vertelt veel over de treinreis, die heel hard was. In de trein leert ze een paar vriendinnen kennen waarmee ze de hele treinreis zal beleven. Eenmaal in het werkkamp worden ze direct uitgebuit. Het eten is zeer slecht en het werk valt hen zwaar. Haar vriendinnen werken ook heel hard. Op een bepaald moment zitten ze er allemaal door, maar door hun vriendschap lukt het hen toch om elkaar op te peppen en de kracht te vinden om weer verder te gaan. Vele dagen gaan voorbij, wanneer ze het allemaal beu zijn bedenken ze een ontsnappingsplan. Hun plan is niet echt zo doordacht, dit komt omdat hun hersenen niet genoeg voeding krijgen om na te denken. De dag van het plan is aangekomen.

Zelf vind ik het boek niet zo interessant omdat het toffer is wanneer ze in een dorp zitten tijdens een oorlog (Oorlogswinter). In een werkkamp wordt niet zoveel beleefd, want ze zitten elke dag hetzelfde te doen: werken, eten, slapen.

Het boek zou ik je niet aanraden als je voor het geheimzinnige in een boek gaat, maar als drama valt dit boek misschien wel nog mee.

Nick Wolfs
2LAb nr.18

Geen opmerkingen:

Een reactie posten