maandag 10 juni 2013

Als olifanten vechten - Dirk Bracke




Het boek gaat over een 14-jarige jongen Isaac. Hij leeft in een armoedig dorpje. Op een dag vallen de rebellen van Kony in. Hij en nog een paar andere jongens en meisjes worden meegenomen. In het kamp worden ze tot hersenloze kindsoldaten getraind. De commandant had gemerkt dat Isaac wilde vluchten, dus liet hij Isaac bij de volgende aanval op z'n dorp z'n broer en zusje vermoorden. Tijdens de zoveelste overval vielen ze een meisjesschool aan. Waar hij een meisje leerde kennen waarmee hij later zou vluchten. Het meisje heette Monica. Hij leerde ook Richard kennen. Richard was weggelopen uit een vluchtelingenkamp. En ze waren de beste vrienden. Richard was ook luitenant geworden toen ze hun vorige luitenant vermoord hadden. Ze sliepen met vier in een hut. Tijdens een van hun patrouilles hielden ze een jongen aan die van school terugkwam. De commandant besliste dat die jongen dokter mocht worden en hij sliep ook samen met Isaac en Richard. Monica was nu de derde vrouw van hun commandant, want hij mocht een vrouw hebben en hij mocht haar ook zelf kiezen. Bij de aanvallen moest Monica mee hoewel ze van een baby bevallen was.  Isaac en Monica met haar baby waren tijdens een aanval gevlucht. Richard moest hen gaan zoeken met twee andere kinderen. Een van de kinderen had hem verklikt dat hij ze had laten gaan en zo werd hij door de commandant vermoord.

Het boek heeft een aparte sfeer, het is verdrietig en vrolijk tegelijk. Het is heel goed om erbij te fantaseren hoe de plaatsen eruit zien. Het laat je vooral de ellende van de wereld inzien en hoe hard hij is. Het verhaal is op echte feiten gebaseerd bv. Kony's rebellen, ze werken echt met kindsoldaten. Het zit vol spanning en avontuur. Er is ook liefde, vriendschap, verdriet, oorlog aanwezig. Het is zeer vlot om te lezen. Het zorgt ervoor dat je blijft lezen.

Het boek is zeker een aanrader. Het boek gaat over de echte wereld waarin wij leven en hij laat je inzien dat wij het hier heel goed hebben.

Jakob Soens
2 LAb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten